Hunduppfödare

Hitta rätt och ställa frågor

Välj rätt hunduppfödare

Har du gjort klart ditt val för vilken ras och valp du passar dig och ditt liv bör du också vara medveten om att det är en levande varelse som kräver mycket jobb och kommer finnas vid din sida många år framöver. Ta reda på så mycket som möjligt om rasen innan du genomför köpet så du kan minimera riskerna för oväntade händelser med din nya hund. Ni skall passa varandra. Du och hunden.

Ta hand om din valp

Var noga med att ta reda på alla egenskaper och vilka material du kan behöva för att hunden ska både må bra och känna sig som hemma direkt från start. Din valp kan känna sig otrygg till en början vid den nya miljön och behöver all omtanke och allt på plats för att det skall gå så smidigt som möjligt när den kommer hem till dig.

Det kan också vara en fördel att gå med i en rasklubb innan du genomför köpet för där kan du ta del av mycket information om rasen och komma i kontakt med både ägare och hunduppfödare av den specifika rasen. Det finns mycket information på Internet att ta till sig samt prata även med andra ägare av samma ras, så du kan skapa dig en bild över din nya valp och hur rasen fungerar.

Hunduppfodare

Besök olika hunduppfödare

Besök flera olika hunduppfödare för den ras du vill ha innan du bestämmer dig för vilken du ska välja. Var också noga med att ställa flera och gärna samma frågor till de olika uppfödarna för att se hur kunniga och seriösa de är med sina hundar. Du kan hitta en lista på många bra frågor här på sidan om du söker lite tips.

Det finns inga garantier att få från en uppfödare hur just den valp du valt hur den kan utvecklas och hur den kan bli eftersom det är väldigt individuellt. Även olika typer av uppfostran och miljö kan påverka hur en hund blir när den växer upp. Du kan dock få otroligt mycket och bra information av en uppfödare då de bör ha en genuin och bred kunskap om rasen de föder upp. Att fortsätta ha kontakt med hunduppfödaren efter köpet är en bra sak att göra för att få ta del av goda råd under uppväxten.

Vad följer med vid avhämtning?

Grundreglerna i Svenska Kennelklubben säger att en valp alltid ska levereras med registreringshandlingar, köpeavtal och ett högst 7 dagar gammalt veterinärbesiktningsintyg. Före 8 veckors ålder får en valp inte lämna sin moder och det ska vara klar med ID-märkning vid avhämtning. Det som nämns numera är att leverans oftast sker vid vecka 12 och framåt.

Några hunduppfödare kan även skicka med hundmat till valpen eller en filt med lukten av mamma och om det finns kanske någon leksak. De blir ofta sponsrade av hundmats försäljare och företag så det kan även följa med andra saker. Detta kommer ni överens om vid överlämnandet.

Vad är skillnaden på renrasig hund och blandras?

Köper du en renrasig hund via en uppfödare får du en hund med bra egenskaper, fint utseende och ett lättare temperament än vad en blandrashund kan ha. Denna typ av hund är framavlad för att vara och se ut på ett specifikt sätt. Du kan på förväg ta reda på mycket av din nya valps egenskaper ifall du väljer en renrasig hund. 

Blandrashundar har oftast flera raser blandat i sig och det kan göra att du inte helt säkert vet vad för hund det är du får. Detta är förmodligen det vanligaste. Att man väljer en blandrashund. De är oftast billigare och många gånger är det en bra start när man skall välja valp. Blandrashundar har under flera året legat i topp när folk skall skaffa ny hund. 

Men du kan även en blandrashund kan du få med ett bra temperament och ett fint utseende precis som en renrasig hund. Dock görs det inte lika mycket kontroller för de uppfödarna ifrån SSK eller liknande myndighet. Du kan såklart ha tur och få en jättefin hund trots att du väljer en blandrashund. 

Undvik att köpa oregistrerade valpar

  • Handlar man en valp via internet är de ofta oregistrerade valpar med ingen stamtavla och de kostar oftast otroligt mycket mindre än en hund med en stamtavla.
  • Man vet också ingenting om de hundarnas bakgrund vilket gör att det finns risk för inavel och tveksamhet om de är renrasiga eller inte.
  • De personer tar inget ansvar över de hundar som de föder upp och sedan säljer vidare, allt för att tjäna pengar.
  • Försäljarna på internet följer inte reglerna som Svenska Kennelklubben satt upp när det gäller hunduppfödning, vilket gör bland annat att risken att få en valp med flera bakomliggande sjukdomar kan förekomma.
  • Handla aldrig en valp som inte har en ID-märkning, vaccinerad, veterinärbesiktigad, registrerad i SKK eller inte har en stamtavla som SKK har utfärdat.

Allt det och alla dokument kan inte ge några garantier att en valp är helt frisk men det gör att uppfödaren har ett ansvar och hjälper dig ifall något oförutsett händer. De har även en försäkring för dolda fel som täcker eventuella kostnader ifall något är fel eller något skulle inträffa.

Regler för hunduppfödare

En uppfödare som registrerar dig hos SKK måste följa flera olika regler, det är bland annat:

• Att följa alla de riktlinjer för hundrasen som finns registrerat hos SKK.
• Leverera en vaccinerad, ID-märkt samt en veterinärbesiktigad hund.
• Att inte leverera eller lämna ut en valp före 8 veckors ålder.
• Att leverera valpen tillsammans med ett köpeavtal från SKK.
• Att leverera valpen tillsammans med ett registreringsbevis och även stamtavlan.
• Att fullfölja rasens hela hälsoprogram.
• Att alltid lämna sanningsenliga uppgifter.
• Att valpen har fått en fint och bra uppväxt under alla 8 veckor de varit hemma hos uppfödaren.
Om några eller alla punkter ovan inte följs kan uppfödaren uteslutas helt ur SKK.
Köper du en oregistrerad valp kallas de för blandras oavsett om hunden är av en ras eller inte. På så vis är du som ägare begränsad i vad du kan och vill göra med din hund. Eftersom hunden inte har en stamtavla får du exempelvis inte tävla med den eller ställa ut den, inte heller delta i prov som hundklubbar kan arrangera.
Tänk alltid på att besöka uppfödaren i deras hem där valparna är tillsammans med sin mamma innan du bestämmer dig för att genomföra köpet. Acceptera aldrig att mötas upp någon annanstans eller betala i förväg innan du ens träffat både uppfödaren och valpen.

Hitta seriösa hunduppfödare

Du hittar hunduppfödare genom att kika i olika rasklubbar där du kan söka specifikt efter uppfödare och valphänganvisningar. Det går även att hitta kennlar bland annat på internet via uppfödarnas egna hemsidor där du kan hitta information om allt från hundarna, uppfödningen och vilka valpar som är på gång. Ha inte för bråttom i valet utan se till att du har ordentligt med information och att det finns riktiga intyg från veterinär samt köpeavtal så allt går rätt till. Fråga efter att få träffa valpens mamma och gärna pappan om det är möjligt. Här kommer du till vår startsida här på Skaffavalp.se