Allergivänliga hundraser

Här hittar du de mest allergivänliga hundar, som du kan skaffa. Ingen hundras är helt allergifri, men det finns absolut raser, som du kan köpa, som är väldigt bra att äga när du är allergisk mot hund. Här kan du läsa mer om att välja hundraser i allmänhet. Några av de hundraser som har visat sig vara mest allergivänliga är:

Labradoodle

Labradoodle är egentligen ingen egen hundras än. Det är en korsning mellan pudel och labrador. Denna blandning sägs komma från Australien där man ville ha servicehundar som var allergivänliga. Det är ju inte helt givet att du som allergiker tål denna eller någon av de andra raserna här i listan, men denna ras sägs vara allergivänlig och man brukar kunna ha en Labradoodle om man har allergi i vanliga fall.

Allergivanlig hund

Bichon havanais

Bichon havanais är en liten mysig sällskapshund som kommer från Kuba. HUndrasen är pigg och lär sig gärna lite trix och roliga saker, som den kan visa upp och leka med. Glad och lättsam till humöret. Bichon havanais har en lång silkeslen päls. Den fäller inte pälsen, men den kräver en del pälsvård för att hålla sig ren och fin. En del väljer att klippa av pälsen. Det har visat sig att många som har allergi mot hund visar upp minimalt med symtom tillsammans med denna ras.

Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier är en livlig, relativt tuff samt självständig hund, som passar bäst tillsammans med en aktiv familj. Den är medelstor och kommer ursprungligen från Irland. Som ägare är det bra om du är bestämd och relativt envis. Hunden bör kammas och borstas en del. Badas är även det en fördel och det kan vara en av anledningarna till att du som är allergisk kanske kan skaffa dig denna rasen.

Pudel

Pudel är den mest allergivänliga hund av alla rent generellt. Den fäller ingen päls och detta gör att det är enklare att vara runt denna ras när du är allergisk. Pudeln är aktiv och finns i 4 olika storlekar: Det finns stor-, mellan-, dvärg- och toypudel. Badar du din pudel ofta, säg varannan vecka, så får du bort de hudflagor som är allergena.

Lagotto Romagnolo

Lagotto romagnolo kommer ursprungligen från Italien och där har de många gånger använts som tryffelhundar. Hunden är en trevlig prick och har ett lätt och härligt temperament. Deras päls fäller inte och detta gör den såklart bättre som hund då du är allergiker. Det är en populär familjehund då den som sagt har ett härligt temperament.

Bichon frisé

Bichon frisé är en glad och lättlärd hund i lagom storlek. Som ras är den inte så väldigt krävande vad gäller motion eller aktivering, så den passar en ägare med lite lägre ambitionsnivå också. Man kan såklart träna den och då brukar den vanligtvis bli riktigt duktig på hundsport. Detta är en bra ras, när du skall skaffa valp för första gången och du som allergiker brukar absolut tåla denna sorten.

Hur får man sin valp mer allergivänlig?

Ibland vet man inte om att man har allergi mot hund innan man skaffar sin nya valp eller vuxenhund. Vet man om att man är allergisk mot hund generellt, så kanske man skall avvakta eller inte alls skaffa hund, men vill man prova ändå, så kan man ju välja någon av de raser som vi beskriver här ovan.

Du kan minska avsöndringen av allergener avsevärt med olika metoder och få bort spridningen av allergen i ditt hem med hyfsat enkla metoder. Du tvättar bort allergen i ditt hem med ett specialschampo. Du skall inte schamponera din hund hur ofta som helst, men med ett bra allergischampo, kan du tvätta den rätt ofta. Detta minskar spridning av allergen. Här hittar du produkter till din valp.

Städa bort allergener ofta

När du städar ditt hem är du extra noga och torkar överallt samt väljer en dammsugare med bra filter. Det finns riktigt bra dammsugare och du ser även till att du våttorkar ytor och golv regelbundet och extra noga. Detta hjälper bra. Du skall även se till att din hund inte vistas i soffa, fåtöljer eller i din säng. Avslutningsvis skall hunden inte slicka på dig. Det är allergener i hundens saliv och detta skall du såklart undvika som hundallergiker.