Om man överväger att införskaffa hund, men inte riktigt känner för att dagligen sanera en stor mängd hundhår, då finns det hundraser som knappt fäller. I största allmänhet så påträffas inga hundraser som inte fäller alls. Däremot så finns det många raser som fäller en aning mindre än andra. Somliga hundar på följande lista innehar ytterst lite päls och somliga har päls som uppfångar de hår som fäller.

Allergifria hundar – Hund som inte fäller

I stort sett existerar inte någon form av helt allergifria eller allergivänliga hundraser. Huruvida en hundras är allergi-vänlig urskiljs mellan varje enskild hund. Om man överväger att införskaffa en hund oavsett om man personligen eller någon annan i hemmet innehar en allergi mot hund, då kan det vara väsentligt att inrikta sig på var enskild hund istället för hundrasen. Man kan även låta sig genomgå en undersökning för att få kännedom om vilka hundallergener man inte motstår. Man kan även utföra ett test som påvisar hur pass stor mängd allergen varje enskild hund utsöndrar.

Hundar som fäller lite eller inget

Shih Tzu

Shih Tzu är en idealisk sällskapshund. Då dess lynne framställs som tillgiven, kärvänlig samt busig. Men de fordrar en hel del uppmärksamhet och har en förmåga att vilja vara i mittpunkten. En Shih Tzu fäller ytterst lite päls, den erfordrar dock en hel del borstning varenda dag, om man bibehåller att ha pälsen lång. Om man däremot friserar pälsen kort, erfordras borstning enbart var tredje dag.

Mexikansk Nakenhund

Mexikansk Nakenhund går oxå under namnet Xoloitzcuintle eller enbart Xolo. Rasen är en oerhört lugn, harmonisk och kärvänlig. Även fast rasen är en nakenhund så är den i stort omvårdnadsbehov av dess päls. De är i behov av en tvätt alltemellanåt och då med hundschampo. De erfordrar även solkräm då solen värmer starkt samt under vinterhalvåret krävs gärna en hundjacka/hundtäcke.

Lhasa Apso

Lhasa Apso är en kortvuxen ras med sitt ursprung från Tibet, där de va hemmahörande i kloster med munkar. De nyttjades till att vakta och förvarna munkarna för obehöriga gäster. Rasen Lhasa Apso innehar väldigt lång päls med underull. Dock så bortfaller underullen vid ett tillfälle per år. Därav är rasen lämplig för de som är överkänsliga och allergiska.

lhasa-apso-faller lite

Bichon Havanais

Bichon Havanais är en goding i bichon rasen. Den här rasen har egenskaper såsom att vara väldigt nyfikna, tillgiven, samt är förtjusta i att stå i centrum. Rasen fäller i oerhört liten grad. Men när den fäller så häftar de lösa päls håren ihop sig med pälsen. På grund av detta krävs det att pälsens skötsel borstas varannan dag, detta för att slippa trassel och tovor i pälsen.

Pudel

Pudeln är i allmänhet en av de raser som är väldigt kloka och skärpta, plus att det är en ras som tycker om att vara aktiv och energisk. Denna ras lämpar sig utmärkt för den som vill bestå en söt och energisk hund. Såsom rasen Havanais så häftar de hår som fäller, ihop sig med pälsen och på grund av detta så behöver pälsen borstas kontinuerligt.

Bichon Frisé

Ytterligare en gullig hund från Bichon släktet är Bichon Frisé. En ras vilket älskar att kela och mysa med människor. Även denna Bichon fäller i oerhört liten grad. När den fäller så häftar de lösa päls håren ihop sig med pälsen. Det krävs då att pälsen borstas varannan dag, för att tovor och trassel ska undvikas.

Afghanhund

Afghanhunden är en ras som är oerhört gammal. Den framtogs för att nyttjas vid jakt. Rasen kännetecknas av ett långt och avsmalnat ansikte, likartad kropp som rasen Greyhound, enormt långt päls. Det vill säga en ras som är mycket enkel att identifieras. För att slippa trassel och tovor i Afghanhundens päls, så krävs en kontinuerlig pälsvård, cirka 3 gånger i veckan, samt kontinuerlig badning av pälsen.

Chinese Crested

Rasen Chinese Crested har ett utseende som är otroligt enastående, med en härlig och leklysten personlighet, vars lämpar sig ypperligt i familjer. Då rasen i det närmsta laget knappt innehar någon päls, fäller de som gått som inte alls. Däremot är det då väldigt viktigt att hundens hud skyddas mot intensiv sol samt hudsjukdomar.

Lagotto Romagnolo

Rasen Lagotto Romagnolo lämpar sig idealiskt i en familj som är aktiv. Lagotto Romagnolo är en sällskaplig ras som är synnerligen godhjärtad. De hyser stor kärlek till lek, samt att lära sig konster. Då deras päls är fyllig och vattentålig, har den en förmåga att erhålla en hel del smuts och lort, löv och pinnar, i dess päls. Därför fordrar dess päls en omsorgsfull skötsel. Rasen har ett fenomenalt luktsinne och nyttjas till att spåra upp tryfflar.

lagotto-romagnolo-pals

Komondor

Komondor är en ras som är synnerligen storvuxen och kan bli omkring 64-71 cm i mankhöjd. En hund man kan använda sig av för att vakta sitt hem och avskräcka obehöriga. Det är dock väsentligt att låta rasen umgås med människor så att den anpassar sig och inte blir angreppslysten mot människor. Dess päls ser oerhört säregen ut. Vid 2 års ålder bildas trådar i pälsen, vars gör att pälsen nätt och jämt fäller alls.

Basenji

Basenji innehar ett fascinerande karaktärsdrag. Det vill säga, rasen har inte förmågan att
kunna skälla. Den snarare ylar och joddlar. Deras päls fäller ytterst lite och erfordrar dock inte någon större omfattande pälsvård mer än borstning en gång i veckan. De är väldigt renliga av sig och tvättar sig precis som en katt.

Terrier – Raser

En hel del terrierraser härstammar från Storbritannien och nyttjades som jakthund. I dagens samhälle är det mer förekommande att de används som sällskapshund. Det föreligger åtskilliga terrierraser som knappt fäller. Bland andra några av dessa.

Malteser

En Maltesers päls behöver man inte bekymra sig över, att den är lite överallt. Men däremot erfordrar deras päls en hel del omvårdnad. Väldigt söt hundvalp. Så himla fina.

Malteser faller knappt

Små Terrier Raser

● Cairn Terrier
● West Highland White Terrier
● Yorkshire Terrier
● Border Terrier
● Scottish Terrier

Medelstora Terrier Raser

● Bedlington Terrier
● Tibetansk Terrier

Stora Terrier raser

● Kerry Blue Terrier
● Airedale Terrier

Hundar som knappt fäller

Dessa hundraser här ovan fäller knappt alls och detta är ju väldigt skönt för deras ägare. Är du allergisk, så kan det vara en fördel om din hund inte fäller så mycket päls. Det krävs alltid en viss pälsvård för en hund oavsett om den fäller eller inte. Det skall man komma ihåg.