Om din valp inte har fått alla sina vaccinationer än, eller om du inte kan gå ut på promenad på grund av vädret, behöver du några andra kreativa sätt att hålla din valp nöjd fysiskt och mentalt! Som tur är finns det några roliga och superenkla lekar och aktiviteter för valpträning som du kan göra direkt hemma!

Tips att göra hemma med din nya valp

Om du upprätthåller ett dagligt schema för din valp när du är hemma kan du hjälpa den att veta vad som kommer härnäst och få den att se fram emot nästa aktivitet! Om du har produktiva aktiviteter till ditt förfogande minskar risken för att de blir rastlösa på sin fritid och söker upp sin tid med något mer destruktivt. Det bästa är att du kan införliva valpträning i din rutin hemma för att hjälpa till att hålla din valp engagerad och främja positivt beteende!

1. Sniffa upp godiset!

Det här är en rolig sak att se din valp arbeta för att hitta sina godbitar eller kibble och det är superenkelt att sätta upp i alla typer av boendesituationer! Allt du behöver är några godbitar, en leksak med godis som en Kong, några kreativa gömställen och din telefon för att spela in hur din valp letar efter dem! När din valp tittar på dig från sin lekhage eller låda lägger du en eller två godbitar i en Kong, gömmer den och släpper din valp för att låta den leta efter sin belöning!

gora hemma valp

2. Pusselspel, snusmattor och leksaker som ger mat

Dessa spel är utmärkta för att få din valp att arbeta med problemlösning och få belöning! Många av dessa spel innebär att man gömmer en godbit i ett litet fack och låter valpen sniffa upp den. Beroende på pusselspelet kommer din valp att kunna vända på lock, vrida på knoppar, öppna lådor och lyfta upp koner för att upptäcka gömda godbitar. Så roligt!

Den klassiska Kong-leksaken och andra varianter av leksaker med matutdelning är en fantastisk mental stimulans som ger en omedelbar belöning för din valps arbete! Fyll den med deras favoritmat eller godis och låt dem tugga på den tills maten delas ut. Det bästa med dessa leksaker är att de låter din valp lösa problem och tugga. Detta är ett naturligt sätt för din valp att lindra smärta i tandköttet, särskilt om den får tänder, och lindrar tristess! För att öka svårighetsgraden kan du frysa in lite hälsosamt hundvänligt jordnötssmör i kongen så att din valp kan slicka ut det. Bonus: att slicka kan vara mycket lugnande för valpar!

3. Öva på lydnadsträning

Valpar älskar att arbeta och lära sig nya saker! Att göra 5-15 minuter långa sessioner med lydnadsrutiner förbättrar din valps färdigheter, lär den goda manér och tröttar ut den snabbare än en lång promenad! Lydnadsträning är fantastiskt mentalt arbete som gör att din valp känner sig nöjd och redo för en tupplur när du är klar.

Detta gäller även för arbete med Heel inomhus! Att lära din valp att gå inomhus först är mycket lättare eftersom det finns färre distraktioner. Och om din valp redan går utomhus kan du utmana den även inomhus! Använd en hall i ditt hem för att öva på att din valp ska hålla sig i Heel-position och göra Heel-vändningar för att ändra riktning, och gå sedan vidare till att låta den gå med Heel bredvid dig runt soffbordet, soffan, matbordet, upp och ner för trapporna och runt hela huset!

För våra favoritrutiner för lydnadskommandon och hur du lär din valp att gå i hälställning med de övningar vi nämnt ovan, går vår onlinevalpskola igenom alla dessa aktiviteter som du kan göra direkt hemma med din valp! Kolla in The Puppy Academy Online School för mer information och för att anmäla dig idag!

4. Lär din valp att ”hitta”

Med din valp som tittar på från sin lekstuga eller låda, låt den se hur du tar en av dess favoritleksaker och lägger ner den på avstånd. Säg sedan entusiastiskt till din valp att han eller hon ska ”leta efter”! Låtsas att det är en lek med Fetch och återställ din valp i lekhallen eller lådan. Gör detta några gånger tills din valp börjar associera ”Go Find” med att leta upp sin leksak. Så småningom kan du träna dem att göra detta med en mängd olika saker!

5. Lär din valp leksaksnamn

Det här är en rolig fråga! Din valp kan lära sig så mycket så varför inte namnen på deras favoritleksaker? Börja med att leka med en specifik leksak, till exempel en boll, och när din valp tar den säger du ”boll” högt. Gör detta några gånger och testa sedan din valps färdigheter för att se om den tar upp bollen när du ropar ”Gå och hitta bollen!”.

6. Förstärk din valps återkallande

Recall a.k.a. Come kommandot är ett superviktigt beteende som du vill att din valp ska lära sig tidigt i olika miljöer och på olika avstånd. Den första och bästa platsen att börja på är ditt hem! Du kan göra detta genom att börja i en korridor och ropa din valps namn och Come, och sedan belöna den med en godbit när den gör det! Bygg upp till att kunna gå in i olika rum när du kallar dem till dig. Lek vad vi kallar ”Recall Game” genom att involvera familjen och låta dem stå på olika ställen i huset medan du turas om att kalla din valp till dig och belöna den när den ”kommer”! När din valp behärskar längre avstånd kan du flytta detta till bakgården och låta den öva på att komma tillbaka till dig. Kolla in vår video nedan för mer information om hur man leker!

7. Lek en lek med att hämta eller fånga

Tro det eller ej, men du behöver inte massor av utrymme för att leka Fetch med din valp! Ja, när de blir större och äldre och bättre på det kommer du förmodligen att vilja utöka avståndet, men medan de lär sig och fortfarande växer kan mindre utrymmen räcka utmärkt! Vi uppmuntrar till och med till att använda ett koppel till att börja med för att hjälpa till att guida din valp tillbaka och förhindra att den vandrar iväg.

Börja med att låta din valp sitta. Kasta sedan deras boll eller leksak när du säger ”Fetch” och låt valpen springa för att fånga den! Kalla sedan tillbaka den genom att säga dess namn och ”Kom”. Den här leken är inte bara bra för deras fysiska träning, utan du arbetar också med utmanande kommandokombinationer och återkallande. Om du vill ha fler tips om hur du lär din valp att hämta, kan du läsa ”Puppyhood Made Easy for New Owners”: Hur man leker med sin valp Pt. 2!”

8. Spela en lek med dragkamp

Dragspel är en bra övning som lär din valp hur man sätter igång och stänger av leken samtidigt som ni stärker ert band till varandra. Med Tug kommer också att lära din valp det viktiga kommandot ”Drop-it!”.

9. Arbeta med impulskontroll

Matningstid och att gå in och ut genom dörröppningar (särskilt utomhus!) kan vara några av de två mest spännande tidpunkterna för valpar!

När du är hemma kan du ta tillfället i akt att ge din valp goda manér och arbeta med deras impulskontroll kring de saker som upphetsar dem mest.

Om din valp blir galen i sin mat kan du öva på att sätta den på plats och vänta medan du förbereder maten. Låt dem sedan sitta kvar i sittande eller liggande läge medan du långsamt sänker dem till golvet. Om de rör sig mot skålen lyfter du upp den igen och återställer dem i sin position och försöker igen. Detta kan ta lite tid över flera dagar att lära sig, så ha tålamod! Använd din valps koppel eller låt dem gå i sin kasse för att hjälpa dig att öva detta i början medan de håller på att lära sig. När du kan få skålen på marken utan att de går efter den, säg lugnt ”Break” för att släppa dem så att de kan äta sin mat.

Om din valp är känd för att rusa ut genom dörröppningar för att gå på upptäcktsfärd, lär dem lugna trösklar där de lär sig att stanna upp i dörröppningar och vänta på din tillåtelse att gå in eller ut. Varje gång du går genom en dörröppning (detta gäller även din valps låda!) får din valp sitta och vänta på ditt kommando och sedan släppa den lugnt. Om du går tillsammans med din valp, se till att leda dem först och låt dem följa efter, eller gå ut tillsammans för att ingjuta denna goda vana. Du kan läsa mer om tröskelträning i vår blogg: Lär din valp att inte rusa ut genom dörröppningar!

10. Netflix, chill och ”plats”

Efter en lång dag av aktiviteter är lite avkoppling bra för våra valpar – och för oss! Det här är också en av våra favorittider för att öva på att lära din valp ”Place duration” där din valp lär sig att stanna och slappna av på sin Place-säng (eller hundbädd) under längre perioder. När du börjar med att öva detta ska du se till att ha valpens koppel på med änden i handen och vara uppmärksam på din valp så att du kan belöna den som stannar kvar på platsen med en godbit och leda den tillbaka till den om den försöker resa sig upp.

Du bör också sitta närmare dem i början och sedan utöka avståndet mellan er när de blir bättre på att stanna och behöver färre återställningar från dig. Det här är en perfekt aktivitet som du kan göra medan du tittar på de senaste avsnitten av dina favoritserier!

Med alla dessa roliga aktiviteter när du är hemma med din valp får du inte glömma bort att även inkludera lite egentid för dem. Om du använder deras lekstuga eller låda så att de är borta från dig under perioder av dagen kan du förbereda dem på när du måste lämna dem för att gå till jobbet eller göra ärenden.