Välja kön på hunden

Har du bestämt dig för att skaffa dig en valp och hittat den rätta rasen som passar dig och ditt liv är det hög tid att hitta en uppfödare som passar in i ditt val. Efter det kommer ditt nästa val, vill du ha en hane eller tik?

Ska jag välja en hane eller tik?

Det är inte många av alla uppfödare som låter köparen välja helt fritt vilken valp den får utan de går efter hur väl de känner valparna och som skulle passa in bäst för köparen. Det räcker oftast med att du berättar för uppfödaren vilken typ av hund du söker och vad som skulle passa in i ditt liv så ser uppfödaren därefter till att du får den rätta valpen. Läs mer här om vilken hund som kan passa dig

Vill du bestämma helt själv och får den möjligheten hos en uppfödare så se till att du får en träff med valparna flertalet gånger innan du bestämmer dig helt. Efter flertalet träffar kan du på så vis se beteendet hos de olika valparna och även uppmärksamma skillnader mellan dem. Det man bör tänka på är att det skiljer sig mellan att äga en tik eller en hane. De är lite olika i temperamentet samt tikar har ju tex löpperioder att ta med i beräkningen. 

valja kon pa hund

Hundar som individer

Många tycker att man inte ska utifrån kön välja sin hund utan hellre lägga fokus på hunden som en enskild individ. Det kan dock vara en del skillnader mellan en hane och en tik som man bör ha i beaktande. Man kan ha detta med i sina beräkningar när man skall till att skaffa valp.

Välja hane eller tik?

  • En tik är mer självständig och egensinnig än en hane även när de blir äldre är en tik mer lekfulla. Hanar kan vara mer tillbakadragna och vara svåra att hantera när de kommer nära en tik som löper.
  • En tik löper med 9 månaders mellanrum och det är någon man också bör tänkta på då en del tikar kan bli nedstämda eller irriterade när de löper. En hanhund är oftast större än tikarna och det gör dem även starkare vilket kan vara lite tuffare att hantera för äldre personer eller för barn.
  • Äldre hundar speciellt tikarna blir bekvämare med åren och kan vara lite tråkiga men hanar håller sig oftast aktiva på äldre dar.
  • Vill du tävla med din hund är det att föredra att du väljer en hane eftersom vissa tävlingar inte tillåter hundar som löper.
  • Det är dock bättre med en tik ifall du tänkte använda hunden i jakt då de inte är lika enkelt för dem att bli distraherade på samma sätt som en hane kan bli ifall en tik som löper befinner sig i närheten.

Hane eller tik

Detta är några av de saker man kan tänka på när man skall till att välja kön på sina nya valp. det förekommer ju såklart andra skillnader mellan könen, men detta är några av de stora saker att tänka på. Löpperioden spelar in hos tikarna likaså att hanarna blir lite som tokiga när tikarna löper och då är det nästan bara det som gäller för hanarna. Antingen har man någon som löper eller så har man någon som jagar den som löper kan man med skämtsam ton säga.

Tävla med din hund

Skall du tävla med din hund, så är det i många fall bättre att välja en hanhund för att i vissa tävlingar får man inte ha en hund som löper och då blir ju kanske din tik stoppad i dessa perioder. Tikar är lika bra på tävling, men de kan som sagt bl stoppade i vissa tävlingar. Du kan även få passa på hunden i vardagen när denna löper, för de letar själva upp hanar som kan de kan para sig med. Utomhusaktivitet i dessa perioder måste vara under uppsikt annars kan det lätt bli tjuvparningar.