Välj rätt hundras – Guide och Tips

Om du är i den situationen att du kanske inte har ägt en hud tidigare så kan du vara lite osäker på vilken hundras som kan passa för dig och din livssituation.

Vilken hundras ska jag välja?

Det är viktigt att du skaffar rätt valp, som passar dig och ditt liv. Att skaffa hund innebär ett livsval helt klart. Att ha valp är som att ha en baby nästan.

Det är inte så lätt att välja hundras eftersom det finns över 300 olika hundraser att välja mellan. Det finns allt mellan mindre modell, större modell, korthåriga, sträviga, nakna, mörka och ljusa. Var noga, tänk efter när du skall skaffa hundvalp.

Viktiga egenskaper

En viktig del i vilken hundras du ska välja är inte färgen, storleken eller vilken päls hunden har utan det är att det ska passa din livsstil och vad du skulle vilja göra tillsammans med din hund.

Det är även bra att gå igenom alla egenskaper den hundras du tänkt välja har, du avgör själv vilka egenskaper du både vill och inte vill att din nya hund ska ha.

Exempelvis finns det hundraser med vaktegenskaper som kan vakta både dig och din familj, tänkt efter om det är något du skulle kunna och vilja hantera hos en hund.

Sedan finns det de hundraser som kräver och behöver röra på sig många mil varje dag och tvärtemot finns det raser som inte orkar med längre promenader.

Du kanske söker en hund som älskar att vara bland flera olika typer av människor och gärna viftar på svansen så fort de ser en annan människa. Annars kanske du söker en typ av hund som endast tyr sig till bara dig.

Det finns flera familjer som söker efter den typiska hundrasen som passar familjelivet och att det speciellt fungerar tillsammans med barn.

Man ska dock lägga på minnet att man aldrig ska lämna små barn ensamma tillsammans med hunden oavsett vilken ras och hur snäll den än är.

Valj ratt hundras

Tips när du skall välja hundras

Har du hittat en hundras du är intresserad av? Kanske tycker du den är fin att titta på samt har en bra storlek? Det bästa är då att ta reda på så mycket som möjligt om just den specifika rasen.

Läs på både om de dåliga och de bra egenskaperna som kan finnas för den hundrasen och titta noga på rasens mentalitet samt hälsa för att se hur den rasen brukar se ut. Ta också reda på om just den rasen kommer att kräva mycket eller lite motion och aktivitet.

Vill du få reda på mer om den rasen du är intresserad av kan du både ta del av information på vår sida men också själv ta kontakt med rasklubbar, hunduppfödare samt personer som själva äger den ras du funderar på.

Du kan också försöka att få träffa så många valpar samt vuxna hundar i den rasen innan du bestämmer dig. Det finns bland annat tävlingar samt hundutställningar av olika slag att ta del av.

Vill du ha en aktiv hund?

Väljer du en ras som kräver mycket aktivitet bör du räkna med att hunden måste motioneras dagligen och det gäller i alla typer av väder samt året om.

Det är inga problem att äga en sån hund ifall du själv gillar att röra på dig ofta och mycket men är du en person som gillar mindre aktivitet som korta promenader kan det vara smart att välja en ras som kräver mindre aktivitet.

Hundens storlek avgör inte direkt hur mycket aktivitet den kräver utan det finns mindre hundar som kräver otroligt mycket samt större som inte kräver någon aktivitet alls.

Bor du trångt eller har du massa utrymme? Allt spelar roll när det kommer till att välja storlek på den hundvalp du tänkt skaffa dig.

Vad vill du göra tillsammans med din hund?

Från början har alla hundraser som finns fötts upp för ett ändamål, oftast är de uppfödda för att vara jakthundar och vallhundar inte direkt sällskapsdjur.

I rasstandarden finns det information om både användningsområde samt ursprung. De flesta använder sina hundar idag i andra användningsområden än vad de egentligen är uppfödda till, ändå finns de speciella egenskaperna kvar hos hunden.

Exempelvis en belgisk vallhund så vallar och vaktar den än idag och en labrador kan användas inom olika typer av jakt.

Valja hundras

Vilken storlek på hund skall jag välja?

  • Storleken på din hund väljer du bäst själv för det är exempelvis skillnad på en hund med en vikt på 40 kilo mot en på 5 kilo. Större hund gör också att den är starkare och tar mer plats vilket är bra att ha i åtanke vid ditt val. Stora hundar äter såklart mer mat än en liten hund.

 

  • Kanske söker du en hund där vem som helst i familjen, även barnen, skulle kunna ta ut på en promenad är en mindre ras något att föredra.

 

  • Vill du ha din hund med dig i din bil vid flertalet tillfällen är det också bra att tänka lite extra på storleken både på din bil och hund.

 

  • Bostaden är också en sak som kan spela stor roll i ditt val, det finns raser som är av större modell som även dem trivs i mindre lägenheter likväl små raser som trivs och är otroligt aktiva inomhus.

Vilken typ av päls på hunden passar mig?

Precis som vi tidigare nämnt finns det flera olika pälstyper och skulle du välja en hund där rasen har lång päls kan den klara av kyla bättre än några andra raser med kort hår, dock kan det bli tufft när det är varmt utomhus.

Du får även tänka på att en hund med lång päls får ofta snö och is samt andra partiklar så som grus och skräp som sätter sig i pälsen. En hund med kort päls kan dock fälla mycket mer och ofta sätter sig den pälsen sig fast i både möbler och kläder.

Nakna eller extremt korthåriga krävs oftast extra skötsel och även bära hundkläder under vintern kan krävas. En del raser kan du behöva trimma ofta och regelbundet med exempelvis ansning och borstning varje dag.

Det kan du själv lära dig men det går också att lägga pengar på att anlita någon som gör arbetet åt dig men då får du räkna med att det kan kosta en del.

Gruppindelning av hundraser

Rasgruppsindelningen av alla hundraser fastställs av den Internationella hundorganisationen (Fédération Cynologique Internationale förkortas också FCI. Gruppindelningen följer även Svenska Kennelklubben vilket kallas för SKK.

Grupp 1 Vall-, herde- samt boskapshundar
Grupp 2 Schnauzer, molosser, pinscher, sennenhundar och bergshundar
Grupp 3 Terrier
Grupp 4 Tax
Grupp 5 Spetsar samt urhundar
Grupp 6 Drivande hundar samt spår- och sökhundar
Grupp 7 Stående fågelhundar
Grupp 8 Apporterande samt stötande hundar
Grupp 9 Sällskapshundar
Grupp 10 Vinthundar

Att välja valp

Då du bestämt dig för en ras du skulle vilja ha är det dags att ta kontakt med en säljare eller uppfödare av just den ras du vill ha. Att välja ut din valp från en kull är ofta väldigt olika och otroligt individuellt.

Det kan vara svårt att välja vilken valp man vill ha ur en kull, en del gör så att de väljer den valp som först kommer fram likväl som andra väljer den som antingen gömmer sig eller sitter för sig själv i ett hörn.

Att välja en valp ur en kull kan bara du själv göra, det finns inga råd och tips för hur man underlättar ett val utan det är bara du, din personlighet samt magkänsla som kan göra det rätta valet för dig.

Att man får en hund som passar ens eget liv och temperament är viktigt som sagt och jag tycker att matchningen är en av de saker man bör lägga ner en del tid på innan man väljer ut den hundras man tänkt skaffa. Här kommer du tillbaka till vår startsida här på Skaffavalp.se